Hvad er Borderline? Forstå en misforstået sindslidelse
Samfundet har efterhånden adopteret en mere åben indstilling overfor forskellige psykiske lidelser. Mange mennesker står frem både privat og i offentligheden og fortæller om deres psykiske kampe med for eksempel depression og angst, alligevel er der nogle sindslidelser, der stadig er genstand for misforståelser og fordomme. Borderline er en af dem. Læs videre og nedbryd dine egne fordomme.
Hvad er borderline, og hvorfor forekommer det?
Borderline er en emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse. Det betyder, at mennesker, der lider af sygdommen, har svingende humørskift og voldsomme følelsesudbrud. De handler impulsivt og har svært ved at se nuancer. De kan ikke altid forstå hverken deres egen eller andres handling, og de har en forstyrret selvopfattelse, der ofte leder til stor usikkerhed og en følelse af tomhed. Borderline udvikles hovedsageligt hos personer, der har gennemlevet traumer. Det kan være overgreb i barndommen, men det kan også være traumer af anden karakter.
Ensomhed og usikkerhed
Mange med bordeline skammer sig og føler sig forkerte på den. De er meget usikre på sig selv og føler stort selvhad, hvilket kan føre til en enorm ensomheds- og tomhedsfølelse og endda selvskade. Borderlinepatienter har typisk i barndommen udviklet en indre kritisk stemme, der nedgør og udskammer dem. Selvom mennesker med sygdommen er gode til at aflæse skift i omgivelserne, er de ikke altid i stand til at genkende venlighed, når de møder den. Dette skyldes givetvis, at de aldrig møder venlighed fra sig selv.
Fordomme og misinformation
Desværre er der stadig mange fordomme og misforståelser omkring mennesker, der lider af borderline. Mange tror, at borderlinepatienter er manipulerende og egoistiske, at de skaber drama og er opmærksomhedssøgende. Sygdommen kan endda bruges som et skældsord om andre, der for eksempel er aggressive. Disse fordomme har intet med virkeligheden at gøre. Mennesker med borderline er hverken manipulerende eller egoistiske. De lider af en psykisk sygdom, som de heldigvis kan behandles for med terapi og ikke mindst forståelse.